Drone registreren

Drone registreren

Drone registreren kan voortaan online

Foto: Photo News

Wie zijn drone wil registreren moet daarvoor niet langer een hele papierwinkel doorlopen.

Op 4 september 2019 lanceerde de FOD Mobiliteit namelijk het "Aviation Portal".

Daarmee kan de hele procedure digitaal worden uitgevoerd, ook voor andere vliegende tuigen.
Meer uitleg hierover kan je terugvinden onder het artikel. Via de linken - blauwe tekst - kan je bijhorende pagina's bezoeken.

(Een artikel uit het Belang van Limburg)

*********************************************************************************************************************************

Een luchtvaarttuig registreren was tot nu toe een hele opgave.
Voor een drone bijvoorbeeld, moest je documenten printen, invullen, weer inscannen en mailen. En vaak werden ze op de overheidsdienst opnieuw geprint, waarna de gegevens manueel weer werden ingevoerd in de computer.
Met het luchtvaartportaal hoopt de overheidsdienst komaf te maken met die papierwinkel.
Alle vliegende tuigen - behalve drones onder meer ook (zweef)vliegtuigen, helikopters, ULM’s en luchtballonnen - kunnen voortaan online geregistreerd worden.
Ook wijzigingen aan registraties, schrappingen en betalingen kunnen nu online gebeuren.


‘Het luchtvaartportaal moet een onestoploket worden waar luchtvaartmaatschappijen, bedrijven en ook gebruikers van grote drones hun vloot vliegende tuigen kunnen beheren’, luidt het bij de FOD Mobiliteit. ‘Daardoor kan een procedure die vroeger minstens een week in beslag nam, nu meestal in enkele uren worden afgerond.’

Procedure gestroomlijnd
De digitalisering houdt ook een vereenvoudiging in.
‘We stelden vast dat op onze website op een bepaald moment bijna 200 verschillende mailadressen stonden, waarvan de helft niet eens meer werkte. Elke dienst had ook zijn eigen procedures en formulieren’, klinkt het.
Met het ‘Aviation Portal’ wordt alles een pak gestroomlijnder. En dat is ook goed nieuws voor de medewerkers. Omdat zij met minder zijn dan vroeger - gepensioneerden worden niet altijd vervangen - was het nodig om efficiënter te kunnen werken.

De FOD Mobiliteit geeft toe dat digitalisering lange tijd niet echt een prioriteit was voor wat betreft de luchtvaart, een sector die tot enkele jaren geleden een eerder beperkt aantal, en vooral professionele, spelers kende. Maar de opkomst van drones (die vanaf 1 kilogram geregistreerd moeten worden) veranderde het speelveld. Plots kwam de overheidsdienst met een veel breder publiek in contact.


Ook andere diensten
Ondertussen zijn al 2.715 van de zowat 6.200 in België ingeschreven luchtvaarttuigen drones, of bijna 45 procent, aldus Emmanuelle Vandamme, de voorzitster van de FOD.
Er werd ook al een droneplatform gelanceerd.
Het is de bedoeling om ook voor andere bevoegdheden van de overheidsdienst, zoals scheepvaart en wegvervoer, gelijkaardige portalen te ontwikkelen.
(Bron: BELGA)

**********************************************************************************************************************************

Het Aviation Portal van de FOD Mobiliteit


Wat kan je hier nu mee?

 • Je kan online de volgende zaken afhandelen:
  • Een luchtvaartuig in- en uitschrijven;
  • Wijzigingen van de registratiegegevens van de toestellen doorgeven;
  • Online betalen zodat het dossier sneller behandeld wordt;
  • De behandeling van uw vragen online opvolgen. De communicatie over uw dossier verloopt via e-mail.
 • Je kan nu online een overzicht raadplegen met alle informatie over uw luchtvaartuig(en) waarover het DGLV beschikt. Zo kan u online uw vloot beheren.
 • Je kan nog steeds een aanvraag via papier indienen. Online aanvragen worden sneller afgehandeld.

  Ga dus snel naar Aviation Portal om je drone of ander luchtvaarttuig online te registreren 


Sinds 13 september 2019 werden ook sommige diensten voor drone operatoren gecentraliseerd in een nieuwe, gebruiksvriendelijke toepassing op droneguide.be


Met deze toepassing:

 • heeft u toegang tot de droneguide-kaarten om uw afwijkingsaanvraag en uw vluchtmeldingen gemakkelijk in te vullen;
 • vult u uw meldingen en aanvragen online in (met uw pc, tablet of smartphone);
 • heeft u toegang tot uw vluchtgeschiedenis (de aanmaak van een logboek is mogelijk).


Kijk op droneguide.be om te weten hoe u te werk moet gaan.

 

 • Een overgangsperiode van die 3 maanden is voorzien: tot en met 11 december 2019  kunt u nog de oude procedure gebruiken. Vanaf 12 december 2019 wordt droneguide het aanbevolen kanaal voor het doorgeven van notificaties en het aanvragen van afwijkingen.

 

Wat moet u in orde brengen voor een beveiligde toegang tot deze online diensten?

 • Als u een organisatie vertegenwoordigt, heeft u een account bij CSAM nodig. CSAM is de officiële toegangspoort tot de online diensten van de federale overheid.
 • Als u onder uw eigen naam een toestel wilt inschrijven of als u registratiehouder bent van een of meerdere toestellen, dan moet u verder niets doen. U kan van de diensten gebruik maken door in te loggen met uw identiteitskaart.

 

Help en info

Aarzel niet om deze informatie te delen.

Bij  problemen kunt u onze diensten contacteren op 02 277 44 48 (Aviation) of 02 277 43 07/08 (Drones)